Farmilla on nyt myös savusauna
Juhannus ja juhannussauna! Farmilla on nyt myös savusauna. Saunavuoroja ei vielä ole myynnissä, mutta tunnelman voi kokea ja perinnesaunan aistia.
Ja näin syntyy vihta:
1) Huomautetaan apumiestä, joka ei taaskaan tuonut kunnollisia värkkejä.
2) Yritetään kuitenkin. Katkotaan värkeistä sopivan kokoinen tasamittainen kimppu. Vain yksi, koska värkit...tai saisiko näistä toisen pienen? Ne pitemmät oksat kuitenkin asetellaan laittamalla alaosan tyvipäät hieman yli. Latvuksien on jäätävä samalle tasalle ja ylimääräiset tyviosat tasataan puukolla nätisti.
3) Muistutetaan apumiestä, joka haki vihtavärkit, että vain ammatimies saa näistä värkeistä vihtan!
4) Aloitetaan mutisten vihdanteon vaativin osa. Väännetään vitsas ja tätä ei moni enää nykyään osaa eikä viitsi. Otetaan metrin mittainen ohut vitsanoksa ja nypitään paljaaksi oksista. Kuori perataan paljaaksi puukon hamarapuolella. Oksaa ei pidä alkaa kuorimaan koko pituudelta. Se riittää, että on sen verran kuorittua mitä sidontaan tarvitaan.
5) Kuorittu oksa kierretään taipuvaksi ja kestäväksi. Pitää vääntää niin kuin märkää villasukka väännettäisiin. Eikä sitten väännetä liikaa ettei oksa katkea. Sitä huomaa kyllä, kun alkaa oksa antaa periksi.
6) Kun vitsas on väännetty vetoa kestäväksi ja narumaiseksi, otetaan vihtanippu käteen ja työnnetään vitsaksen paksu tyvipää varren oksien läpi. Tämänkin jälkeen vitsaoksaa väännetään edelleen jengalle.
7) Sitten pyöräytetään vitsa varren ympäri ja kiskaistaan tiukalle. Sitten samanlainen työntö ja veto taas vastapuolelta ja siitä syntyy solmu. 😎 Kun solmu on todettu pitäväksi, leikataan vihdanvarren kannasta kaikki oksat tasan vain muutamalla puukonvetäisyllä. Vitsaksen jäljelläolevasta paksusta päästä voi vielä tehdä kiinnityssilmukan, jos on värkkejä.
9) Annetaan saunan valmistua.
10) Mennään saunaan. Löylyä ei muuten lyödä, vaan se luodaan.