Snok

Snok

Natrix natrix

Snoken är ofarlig för människan och fridlyst i hela landet. Den är Finlands största orm. Den har ljusa eller gula fläckar på vardera sidan av nacken. Ibland kan den sakna fläckar och förväxlas med en svart huggorm. Då är den milda blicken dess bästa kännetecken – en snok har rundare pupiller än huggormen. Snoken har en lång svans som smalnar långsamt. Hos små och medelstora individer är kroppen smal medan individer som är större än huggormar är tjocka.

 

Lever nära vatten

Snoken trivs på stränder av såväl salt som sött vatten. Särskilt uppskattar den näringsrikt vatten. Den kan dyka i upp till en halvtimme åt gången. Den rör sig graciöst såväl i vatten som på land, och den jagar bland annat grodor och fiskar. Snoken klättrar också spänstigt i träd. Till skillnad från huggormen förökar sig snoken med ägg. Den är snabb i rörelserna och är snar att fly om människor närmar sig. Blir den skrämd slinker den snabbt iväg och gömmer sig. Om det inte går, försvarar den sig genom att väsa och gå till skenattack. Dess sista utväg är att spela död. Snokar kan också utsöndra ett illaluktande sekret ur analkörtlarna, vilket gör att rovdjur lär sig lämna dem i fred när de känner lukten.

 

Skydd

Snoken är fridlyst i Finland. Den är det av Finlands kräldjur som minskat mest. Arten hotas av färre fortplantningsplatser, vattenbyggande och förföljelser.