Taki
Budorcas taxicolor taxicolor
Takinen, som också kallas taki eller oxgems, hör till slidhornsdjuren och underfamiljen getdjur. Dess horn består av keratin, inte ben, och de sitter kvar på huvudet djurets hela liv. Takin är den enda representanten för släktet Budorcas, och arten var inte känd bland västerlänningar innan 1910. Numera är takin Bhutans nationaldjur.
Flockdjur
Takin är ett flockdjur. Takierna samlar sig i små flockar (om ett par tiotals individer) till vintern. Sommartid kan flockarna bestå av upp till hundra individer. Äldre hannar lever ensamma.
Sniff!
Den stora näsan gör att inandningsluften värms upp innan den når lungorna. Utan den här anpassningen skulle takin förlora mycket kroppsvärme bara genom att andas.
Horn
Såväl hannen som honan har bakåtsvängda horn som kan mäta upp till 64 cm. Ju äldre en taki blir, desto krummare blir hornen.
Menyn inkluderar bambu
Takin är en idisslare och har alltså fyra magar. I naturen äter den gräs, knoppar, blad och bambu. Takin äter egentligen nästan vilka växter som helst som den hittar. Takier kan lätt ställa sig upp på bakbenen för att nå mat högt upp i träden.
Lockig päls
Takier har tjockt, tät och lockig päls med en färgteckning som alltefter underart varierar från brun till grå och gyllenbrun. Takin är skyddad mot regn tack vare sin oljiga hud. Det blir som en regnkappa!
Utbredning
I det vilda lever takierna i Himalayas bambuskogar på 2 000–4 500 meters höjd. Det finns fyra underarter som alla lever i egna områden. Även deras färgteckning skiljer dem åt.
- Budorcas taxicolor taxicolor – "Mishmi takin”, i gränstrakterna mellan Tibet, Myanmar och Kina
- Budorcas taxicolor bedfordi – "Golden takin”, centrala Kina i provinsen Shaanxi.
- Budorcas taxicolor tibetana – "Sichuan takin", gränstrakterna mellan Tibet och Kina
- Budorcas taxicolor whitei – "Bhutan takin", Bhutan, norra Indien, västra Kina, Tibet
Våra takiner är Mishmi-takiner. Deras typiska habitat är skogklädda dalar eller grässlätter.
Små takier
Takiernas brunst infaller i juli–augusti. Honan är dräktig i cirka 9 månader. Takier får en unge vartannat år. När ungarna föds är de mörkare än de vuxna, och de följer modern i cirka ett år.
Hot och skydd
Hotfaktorer:
- tjuvjakt (för köttets och hornens skull)
- krympande habitat
- avverkning av bambuskogar, gruvor, jordbruk, vägbyggande...
- farliga sjukdomar kan eventuellt sprida sig från lokal boskap
Skyddsåtgärder:
- I Kina betraktas takin, och särskilt Sichuan-takin, precis som pandan som en nationalskatt. Arten har därför hög skyddsstatus i Kina.
- I Indien, Bhutan och Kina är det förbjudet att jaga taki.
- Skyddsområden inrättas.
- Takin ingår i skyddsprogrammet EAZAN ESB.
Takin omfattas av den näst striktaste kategorin i CITES-konventionen, som reglerar handeln med sällsynta och hotade arter.